Uitvoering
December 2019 - mei 2020

Ons eerste project!
In opdracht van onze opdrachtgever De Nieuwe Norm is door FRC ventilatie techniek bv het  ventilatiesysteem en de luchtzijdige aansluitingen warmtepompboilers aangelegd in de transformatie kantoorgebouw naar 60 gasloze huurappartementen in het Centrum van Den Haag.

Het kantoorgebouw in Den Haag bestaat uit zes verdiepingen met een bruto vloeroppervlak van 10.000 m². Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage die ruimte biedt aan 51 parkeerplaatsen.
De bovenste vijf verdiepingen zullen dan ook een woonfunctie krijgen. De kantoren op de begane grond en eerste verdieping zijn langjarig verhuurd aan de gemeente Den Haag.

Ventilatie systeem woningen

  • 54 st. standaard mv-installatie
  •   2 st. vraag gestuurd mv-installatie (CO2)
  •   4 st. standaard wtw-installatie


Woningen voorzien van de benodigde ronde spiralo luchtkanalen gemonteerd in het verlaagde plafond. In de technische ruimte wordt het ventilatie toestel gemonteerd waarbij de uitblaaszijde wordt aangesloten op de aanzuigzijde warmtepomp.

  • Mechanische afzuiging is voor de keuken, badkamer, toilet en berging.
  • Bij de wtw-woningen is er inblaas voor de woonkamer en slaapkamer(s).
  • Bij de mv-boxen hebben wij gekozen voor de Itho CVE en de wtw-woningen voor Brink Excellent


Collectieve kanalen voor aanzuig- en uitblaas warmtepomp.
Elke woning is uitgevoerd met eigen thermisch geïsoleerde kanalen van 200mm voor buitenlucht aanzuig en uitblaas naar buiten t.b.v. de warmtepomp. Op het aanzuigkanaal van de warmtepomp wordt de uitblaas van de mv-box en of wtw-unit aangesloten.
Deze uitvoeringen bestaan uit gevel doorvoeren en dak doorvoeren

Ventilatie systeem gangen
Op elke verdieping is er mechanische afzuig- en inblaas in de gangen.
De luchtkanalen zijn gemonteerd in de verlaagde plafonds en aangesloten middels brandkleppen op de bestaande luchtkanalen in de schachten naar de luchtbehandelingskasten.